Ce trebuie sa stii despre randamentul fondurilor mutuale din timpul unei crize economice

Oamenii de stiinta au gasit diverse cai pentru a prezice o noua criza economica
Cum prezici o noua criza economica si cum te poti proteja de acest scenariu
noiembrie 29, 2017
Diversificarea este secretul care te ajuta sa te bucuri de profiturile pietelor financiare si sa reduci riscul inerent unei singure companii
Acest secret te ajuta sa te bucuri de cele mai bune investitii deoarece sta la baza profitului pe termen lung
decembrie 13, 2017

O criza economica provoaca un sentiment de nesiguranta si frica. Frica de a pierde locul de munca, alimentata de scaderea vanzarilor micilor afaceri.

In acel context de nesiguranta, investitorii obisnuiti cu riscul sunt o categorie aparte. Unii doar isi retrag banii cat inca au profit si apoi ii depoziteaza in conturi de economii pe timp de criza. Insa cei mai multi isi schimba doar strategia de investitie. Astfel, ei mizeaza pe randamentul fondurilor mutuale care le ofera mai multa siguranta.

 

Investitorii in fonduri mutuale sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a se bucura de un randament bun pe timp de criza.

 

Ideea de siguranta in investitii pare imposibil de atins intr-un cadru in care nimic nu este garantat. Cu toate acestea, exista investitii care sunt mai sensibile, si unele care sunt mai rezistente pe timp de criza economica.

 

Instrumentele financiare mai rezistente in timp de criza economica sunt cele a caror pret este invers proportional cu consumul.

 

Avand in vedere ca pe timp de criza somajul si nesiguranta financiara cresc, oamenii au tendinta sa tina banii la saltea si sa cumpere mai putin. Daca puterea de cumparare scade, companiile renunta la planurile de dezvoltare si inovatie.

 

Decat sa inoveze, oamenii de afaceri prefera sa scoata undita de la naftalina si sa se duca la pescuit.

 

Insa, nu toate tipurile de investitii devin neprofitabile odata cu scaderea consumului. Acestea sunt afacerile a caror profit nu este ciclic.

De retinut
Investitiile profitabile pe timp de criza sunt cele ale caror vanzari nu sunt influentate de cicluri economice.

 

Fondurile de investitii care au rezistat mai bine in recesiune sunt fondurile mutuale

 

Studiile recente ale randamentului adus de actiuni arata ca fluctuatiile pretului si randamentul ajustat la risc al fondurilor mutuale variaza in functie de ciclurile economice. Fondurile mutuale performeaza diferit pe timp de criza in comparatie cu perioadele de prosperitate economica.

 

Acest lucru se datoreaza abilitatii administratorilor de fond de a alege instrumentele potrivite in care sa investeasca. Administratorii de fonduri cu experienta ajung sa preconizeze directia generala a pietelor financiare si a economiei.

Daca investesti intr-un fond mutual, ii acorzi incredere, intr-o forma sau alta, managerului respectivului fond. El va hotari cum pune banii la „inmultit”.

 

 

Într-un articol publicat in Quarterly Journal of Finance, economistul Robert Kosowski sustine ca:

 

Am gasit dovezi puternice conform carora atat randamentul ajustat la risc, cat si cel neajustat al unui fond mutual este mai mare in timp de criza economica decat in perioade de expansiune a economiei

 

Pe timp de prosperitate economica, studiile si practica au aratat ca un fond mutual tinde sa performeze mai slab in comparatie cu randamentul general al pietei, adica cu ETF-uri care replica indici bursieri. Daca vrei sa citesti despre cele mai performante ETF-uri si care este motivul succesului acestora, apasa aici.

Cu toate acestea, valoarea adusa de fondurile deschise investitorilor pe timp de criza poate fi foarte mare.

Cum asa?

De exemplu, fondurile mutuale din Statele Unite intre anii 1962 si 1999 au avut un randament superior cu peste 8% pe an pe timp de criza, comparativ cu randamentul oferit de acestea pe timp de boom economic.

De asemenea, aceleasi fonduri mutuale performeaza mai bine pe timp de criza in comparatie cu perioada de calm al pietei financiare.

 

Un fond mutual are potentialul sa performeze mai bine pe timp de criza.

 

Totusi, obiectul acestui studiu a fost piata bursiera din SUA, un mediu cu o economie de piata mult mai matura. In Romania nu se stie daca se aplica aceasta teorie deoarece fondurile deschise au aparut pe piata dupa 2008, nefiind supuse testului crizei din 2007.

Acesta este un dezavantaj pentru tine ca investitor in fonduri mutuale, deoarece iti lipseste un minim de siguranta ca aceste fonduri si iti vor proteja economiile pe timp de criza.

Pentru a-ti spori sansele ca acest lucru sa se intample, poti alege fondurile mutuale care:

  • Investesc in obligatiuni, sau care
  • Investesc in bunuri de larg consum.

De retinut
Fondurile mutuale au potentialul de a performa bine pe timp de criza, chiar daca au performat mediocru pe timp de boom economic.

Fondurile de investitii orientate pe obligatiuni

 

Fondurile mutuale care investesc in obligatiuni cu venit fix sunt mai rezistente pe timp de criza economica, deoarece in acea perioada, dobanda cheie are tendinta sa scada.

 

In timpul unei crize economice, bancile centrale au tendinta sa relaxeze dobanda cheie – Robor in cazul nostru. Aceasta politica are ca scop sprijinirea consumului, revitalizarea mediului de afaceri si sustinerea economiei.

 

 

Un exemplu de politica protectionista este programul Prima Casa. Prima Casa a avut ca scop revitalizarea industriei imobiliare. Astfel ca dobanda pentru creditele imobiliare a scazut, iar bancile au fost obligate sa acorde credite in monede stabile, cum ar fi lei sau euro. Aceste masuri au crescut increderea populatiei in institutiile bancare, iar din in ce mai multi oameni au contractat credite imobiliare.

 

Dar mai important este faptul ca in perioadele in care dobanda cheie scade, obligatiunile cu venit fix aduc mai mult profit.

 

Ca sa afli de ce, citeste Fondurile de obligatiuni tocmai au devenit cel mai sigur mod de a pierde bani.

 

De retinut
Fondurile de obligatiuni cu venit fix iti aduc stabilitate financiara in perioada cand bancile centrale micsoreaza dobanzile cheie

Fondurile de obligatiuni nu sunt singurele optiuni pe care la ai la dispozitie pentru a te proteja de viitoarea criza economica.

O alta optiune sunt industriile care ies cel mai “nepatate” dintr-o criza economica, adica cele care vand bunuri de larg consum.

 

Fonduri de actiuni orientate pe bunuri de larg consum din pietele externe

 

Bunurile de larg consum sunt produsele esentiale oricarei gospodarii, indiferent de cat de dificila este perioada economica: mancare, bauturi, tutun, produse gospodaresti. Ceea ce inseamna ca industriile producatoare de bunuri de baza nu sunt afectate de criza economica.

Cresterea economica si contractia economia sunt cauzate de consum. Consumul este ciclic si variaza.

 

Bunurile de larg consum au avantajul ca vanzarile lor nu fluctueaza in functie de perioadele de criza sau de crestere economica. Acestea sunt imune la ciclurile economiei deoarece clientii le cumpara indiferent de pret.

 

Daca doresti sa investesti in acest tip de fonduri de investitii, poti opta pentru ETF-uri care investesc in piete externe, din Europa si America, si care se concentreaza pe companii ce vand bunuri de larg consum.

De retinut
Afacerile care vand bunuri de larg consum au tendinta sa fie mai neafectate de o criza economica, dovedind un profit stabil.

 

În timpul unei crize economice nu trebuie neaparat sa iti pastrezi banii in banca. Poti sa investesti atata timp cat iti asumi riscuri informate. Nu toate fondurile mutuale au de suferit pe timp de criza. Exista unele fonduri care au o performanta mai buna pe timp de criza decat in perioada de liniste economica. Prin urmare, nu trebuie sa renunti la strategie, ci doar sa schimbi tactica de joc.

 

Daca ti-a placut acest articol, imparte-l cu prietenii!

Distribuie pe Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide